Val till europa-parlamentet

Var femte år är det val till Europaparlamentet. Medborgare i alla länder i EU får vara med och rösta. I Sverige är valdagen den 9:e juni, men man kan förtidsrösta från den 22:a maj.

22 maj till 9 juni 2024

Så fattar du ditt beslut

De flesta av oss är inte experter på politik. Ändå är det viktigt att vi röstar i valet. Välj ett parti och en kandidat som du tycker har bäst politik.

Så här kan du fatta ditt beslut:

  • Gör en valkompass: Strax före valet brukar tidningarna skapa test där man får klicka i vad man tycker om saker, när du gjort testet får du ett förslag på kandidater.

  • Följ nyheterna i TV, radio eller i tidningarna när valet närmar sig för att se vad partierna och kandidaterna tycker.

  • Läs på partiernas hemsidor för att förstå mer om vilka frågor de vill driva i EU.

  • TV-debatter kan vara ett bra sätt för att se åsikterna när de möter varandra.


Vad är Europaparlamentet?

Europaparlamentet är en av de viktigaste delarna av Europeiska unionen. De fattar beslut om och utformar lagar och regler som gäller alla i hela EU. När det är val så väljer alla länder sina Europaparlamentariker, totalt är det 720 och 21 av dem väljer vi i Sverige.

Vem kan man rösta på?

I Sverige röstar man på kandidater som de olika politiska partierna har valt ut. Om man blir vald till parlamentariker så börjar man jobba i parlamentet som ligger i Bryssel. I Europaparlamentet delar partierna in sig i partigrupper. Så de jobbar med de som tycker ungefär lika fast från hela EU.

Varför ska man rösta?

Sverige har varit en del av EU sedan 1994. Det har gjort att vi kan resa fritt mellan EU:s länder, att vi kan handla varor och tjänster utan att betala tull, och att vi kan samarbeta tillsammans om frågor som klimatet, miljön, försvar och integration. Det är viktigt att rösta eftersom de som blir politiker i Europaparlamentet kommer påverka hur EU utvecklas. 

Vad har en parlamentariker i väskan?

För att se denna film behöver du godkänna marknadsförings-cookies

Bra länkar

Val.se

Valmyndigheten är ansvariga för att genomföra EU-valet i Sverige. På den här sidan får du information om hur valet går till rent praktiskt.

Val.se
Europaparlamentets hemsida

På Europaparlamentets hemsida kan du läsa mer om hur parlamentet fungerar, vilka som är valda, och vad de debatterar just nu.

www.europarl.europa.se
Ekonomifakta om EU

På den här hemsidan kan du läsa var Ekonomifakta skriver om EU, här finns fakta om unionens budget, hur handeln mellan Sverige och EU ser ut, samt annat intressant.

ekonomifakta.se

Så fungerar EU - vår expert Klas förklarar

För att se denna film behöver du godkänna marknadsförings-cookies