Myndig

I ordboken förklaras ordet ”myndig” bland annat med ”befallande” och ”respektingivande”. Det kanske inte stämmer in på alla som fyller 18, men det är i alla fall vad ordet betyder. Du får då fullständiga juridiska och politiska rättigheter och får göra saker du inte tidigare fick. Myndighetsdagen innebär också en massa nya skyldigheter. Frihet och ansvar hör ju ihop.

70%

0%

av dagens unga ser ljust eller ganska ljust på sin framtid enligt Ungdomsbarometern 2024

18 saker du får göra när du blir 18

Rätt att rösta

Nu får du rösta i allmänna val: Riksdagsvalet, region- och kommunfullmäktigevalet. Du får också rösta i allmänna och kommunala folkomröstningar samt i val till Europaparlamentet.

Starta företag

Nu kan du vara verkställande direktör eller revisor i ett aktiebolag. Du kan få tillstånd att driva hotell och även bli tolk eller översättare.

Flygcertifikat

Du får ta trafik- och privatflygarcertifikat

Giftemål

Du får gifta dig.

ID-handling

Du kan själv ansöka om pass, nationellt ID-kort och BankID.

Spela

Du får spela på onlinekasino, sportevenemang och roulett.

Bli militär

Du är förpliktigad att lämna in mönstringsunderlag när du fyller 18 och Försvarsmakten kallar därefter till mönstring.

Ta alla slags arbeten

Du får arbeta nattskift och ta riskfyllda arbeten som exempelvis dykararbete och rivningsarbete med farliga ämnen.

Köpa öl och tobak

Du får bli serverad alkohol på restaurang och bar men även köpa alkohol upp till 3,5 % i affärer. Du får köpa tobak.

Valbar

Du kan väljas till ledamot av riksdagen, regionfullmäktige, kommunfullmäktige och Europaparlamentet.

Söka vapenlicens

Du har rätt att ansöka om vapenlicens för både jaktvapen och sportskyttevapen.

Vara nämndeman eller god man

Du kan vara nämndeman eller juryman, samt god man eller förvaltare för en annan person.

Studielån

Du har rätt att få studiemedel utbetalat till dig själv. Du är betalningsansvarig för de lån som betalats ut efter din myndighetsdag.

Låna och handla på kredit

Du kan ta lån i bank och skaffa dig kreditkort. Du får även handla på kredit genom till exempel fakturor. Du får också pantsätta egendom i pantbank.

Krävas på skadestånd

Du har fullt skadeståndsansvar. Det innebär att du kan bli skyldig att betala skadestånd om du har sönder något.

Namnbyte

Du kan själv anmäla eller ansöka om namnändring.

Körkort

Du får ta körkort för personbil, och för mellanstor motorcykel.

Straff

Du kan dömas till samhällstjänst eller till fängelse.

Har du råd att flytta hemifrån?

Din första budget

Det är inte alltid så kul att bo hemma. Men det är billigt. När du flyttar hemifrån börjar saker kosta pengar. För att ha kontroll på vad du gör med dina pengar, kan du börja med att skriva ner vilka utgifter du har. Om du gör det under någon eller några månader får du en bra bild av vart pengarna tar vägen. Du kanske upptäcker att du spenderar alldeles för mycket på någonting som du egentligen tycker är ganska onödigt.

Konsumentverket är en statlig myndighet som ansvarar för frågor om köp av varor och tjänster. På deras hemsida finns ett verktyg där du kan göra en egen budget. Testa den här!

Ett snabblån kan bli dyrt

Snabblån är pengar utan säkerhet – det vill säga att banken inte har rätt till något du redan äger om du inte kan betala tillbaka. Därför har snabblånen höga räntor som kompensation.

Ränta är kostnaden för att låna pengarna. Den betalar man oftast månadsvis. Idag tas en femtedel av alla obetalda snabblån ut av ungdomar mellan 18 och 25.

Här är ett exempel på att snabblån snabbt kan bli dyra: Ett företag lånar dig 1 000 kronor som ska betalas tillbaka inom 30 dagar tillsammans med en ränta på 300 kronor. Räntan på en månad är alltså 30 procent. Varje månad du inte betalar, så växer skulden med ränta på räntan. Den totala räntan på ett år blir då 2 229,8 procent! Det är 23 298 kronor.

Det kan vara bra att spara

Även om det inte är mycket pengar är det bra att spara lite pengar varje månad till någonting du vill göra längre fram. Det är bättre att lägga undan lite än inget alls. Då har du extra pengar när du vill till exempel köpa nåt nytt eller resa någonstans.

Så betalar du en faktura

Du har fått din första faktura, vad gör du nu? Det finns några saker det är viktigt att ha koll på: Avsändare, Bankgiro och Plusgironummer - det är till vilket konto fakturan ska betalas. Beloppet, OCR-nummer (ditt fakturanummer), och sista betalningsdag.

Anslut till din internetbank och fyll i uppgifterna. Dubbelkolla så att sifforna blivit rätt och att du har tillräckligt med pengar på ditt konto. Det är bra att ha en vana att gå in på internetbanken regelbundet. Då kan du kontrollera att allt dragits som det ska.

Samhällets ekonomi

För att se denna film behöver du godkänna marknadsförings-cookies

Miljö, tillväxt, vinst och klimat

Läser du detta så bor du i ett land där miljön i stort blir bättre. Du andas renare luft än dina föräldrar, som i sin tur andas betydligt renare luft än sina föräldrar. Många av utsläppen globalt ökar dock fortfarande och det finns en växande arbetsmarknad för dem som vill ta fram teknologi för att minska utsläppen. Världen har kommit oerhört långt och nu måste vi även börja implementera den teknologi som finns.

Om företag och organisationer inte kan göra tillräckligt med vinster, blir det svårt att driva igenom stora förändringar. För att kunna investera i miljövänliga teknologier och projekt krävs långsiktig ekonomisk stabilitet.

Den markanta nedgången i koldioxidutsläpp i Sverige och Europa, kombinerat med ekonomisk tillväxt, visar att det går att förena miljöhänsyn med ökad välfärd och tillväxt. Denna positiva utveckling ger hopp om att vi, genom fortsatta investeringar och teknologiska framsteg, kan möta de globala miljöutmaningarna med framgång.