Plugga

Hitta rätt i studiedjungeln

Du kanske redan vet vad du ska bli när du blir stor? Eller är du en sån som vill ta lite ledigt mellan gymnasiet och plugg? Kanske har du ingen aning än, eller kanske är du en sån som vill läsa nåt praktiskt? Oavsett så har du kommit rätt: Scrolla och bli inspirerad!

78%

0%

som har gått en YH-utbildning har fått jobb inom 6 månader efter avslutad utbildning

Källa: SCB (inträdet på arbetsmarknaden efter avslutad YH-utbildning 2019-2021)

Att börja plugga

Plugga vidare – hur funkar det?

Kunskap är alltid ovärderligt, oavsett vilken kunskap det handlar om. Utöver att utbildning kan leda till att du får jobb och en karriär, så utvecklas man även själv som person och breddar sina perspektiv ju mer man pluggar och lär sig.

Börja med att fundera på om du är intresserad av något speciellt ämne eller område. Kanske vet du till och med redan nu vilka yrken du skulle vilja jobba inom, och vad man behöver plugga för att bli just det?

Idag finns flera alternativ för studier efter gymnasiet: komvux, yrkesvux, yrkeshögskola, folkhögskola, högskola och universitet. Man kan välja att läsa enskilda kurser (vilket är ett bra sätt att testa på eller bredda sig), eller direkt välja att söka ett helt program.

Om du hade det tufft i skolan eller kanske inte fick de betyg som krävs för att kunna komma in på din drömutbildning, är det en bra idé att ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare och söka dig till komvux, där du kan läsa upp dina betyg och läsa in de kurser som du inte fått godkända betyg i. Yrkesvux och yrkeshögskola är bra alternativ för dig som vill plugga något som direkt leder till jobb, medan högskola och universitet är bra alternativ för dig som är redo att plugga vidare och vill läsa en akademisk utbildning.

Några jobbtitlar med högskoleutbildning

 • Systemanalytiker och IT-arkitekter

  It-arkitekter ser till att it-systemen stödjer verksamheten och har helhetssyn på organisationens it-struktur.

  Läs mer
 • Mjukvaru- och systemutvecklare

  Systemutvecklaren utvecklar nya eller delar av it-system. Viktiga egenskaper är att vara logisk, kreativ och kunna samarbeta bra med andra.

  Läs mer
 • Arbetsterapeuter

  Arbetsterapeuten hjälper människor med nedsatt aktivitetsförmåga att klara sina dagliga aktiviteter.

  Läs mer
 • Specialistläkare

  Läkare kan ha många specialiteter som att undersöka patienter, ställa diagnoser och göra behandlingsplaner.

  Läs mer
 • Barnmorska

  Barnmorskor hjälper kvinnor, blivande och nyblivna föräldrar, nyfödda barn och ungdomar. Arbetar ofta på barnmorskemottagningar, med förlossningsvård eller preventivmedelsrådgivning.

  Läs mer
 • Akutsjuksköterska

  Akutsjuksköterska tar snabba beslut vid omvårdnad av akuta och komplexa tillstånd.

  Läs mer
 • Tandläkare

  Tandläkare förebygger, diagnostiserar och behandlar sjukdomar och skador i munhåla och käksystem.

  Läs mer
 • Yrkeslärare i gymnasieskolan

  Yrkeslärare i gymnasieskolan kombinerar praktiskt yrkeskunnande med teori och pedagogiskt arbete.

  Läs mer
 • Förskollärare

  Förskollärare arbetar med yngre barns lärande och utveckling genom utforskande och lek.

  Läs mer
 • Polis

  Poliser skapar trygghet och ordning och minskar och bekämpar brottslighet.

  Läs mer

Yrkesutbildning

Yrkesutbildningar är ett bra alternativ för dig som vill börja jobba och kunna få jobb direkt efter utbildningen. Yrkesutbildningar brukar nämligen vara utformade efter olika kompetenser och yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden, vilket gör att du snabbt kan komma ut i arbetslivet och bidra till att tillgodose ett behov av arbetskraft som finns i samhället - något som det kanske till och med finns brist på.

Yrkeshögskola

YH-utbildningar finns inom många olika branscher och du kan läsa både kurser och program. Praktik är en viktig del av utbildningen. Här hittar du mer information om olika YH-utbildningar: yrkeshogskolan.se

Komvux/yrkesvux

Här kan du läsa enstaka gymnasiekurser, yrkespaket eller gå en hel yrkesutbildning. Sök på din kommuns webbsida för att hitta information om vilka komvux-utbildningar som ges där du bor.

Arbetsmarknadsutbildning

Korta, yrkesinriktade utbildningar som ges av olika företag runt om i landet. Hos Arbetsförmedlingen kan du hitta olika utbildningar.

Folkhögskola

Det finns mer än 150 folkhögskolor i Sverige som ger kurser i allt ifrån att skriva poesi till att timra hus. Här kan du läsa om alla kurser som ges: folkhögskolan.nu

Exempel på jobb som kräver yrkesutbildning

 • Vårdadministratör

  Vårdadministratörer arbetar med dokumentation inom sjukvården, till exempel patientjournaler

  Läs mer
 • Undersköterska

  Undersköterska som arbetar med personlig omvårdnad inom äldreomsorgen.

  Läs mer
 • Byggnadsplåtslagare

  Byggnadsplåtslagare klär byggnaders tak med millimeterprecision.

  Läs mer
 • Träarbetare

  Träarbetare, eller snickare, är byggbranschens största yrkesgrupp med varierande uppgifter.

  Läs mer
 • Målare

  Målare behandlar och tapetserar miljöer med känsla för färg och form.

  Läs mer
 • Installations- och serviceelektriker

  Installations- och serviceelektriker installerar och åtgärdar elektriska anläggningar i fastigheter.

  Läs mer
 • Personbilsmekaniker

  Personbilsmekaniker utför digital felsökning, service och reparationer av personbilar och har kundkontakt.

  Läs mer
 • Maskinförare inom lantbruk

  Ett självständigt yrke för den som har intresse för både teknik och växtodling.

  Läs mer

Den långa väntan på studiemedlet

Studiemedel är de pengar som du får varje månad under tiden du studerar på universitetet, yrkeshögskolan eller annan utbildning efter studenten, så länge du klarar av dina kurser. Det är en statlig myndighet som heter CSN (Centrala Studiestödsnämnden) som betalar ut studiemedlen, och som du själv måste ansöka till inför varje termin för att kunna få studiemedel.

Du kan få upp till 11 000 kronor varje månad i studiemedel från CSN, och det ska räcka till alla hushållskostnader och räkningar - hyran för bostaden, mat, kurslitteratur med mera. Det här är pengar som du ska använda för att kunna klara dig själv! Det kan vara en bra idé att göra en budget och att anstränga dig lite extra för att spara in på så mycket som möjligt, så att pengarna räcker till så mycket som möjligt och du slipper oroa dig för att gå back innan månaden är slut.

Har du möjlighet så är det en bra idé att försöka jobba extra under tiden du studerar, kanske vissa kvällar och helger. På så sätt kan du få mer pengar att leva på under studenttiden, men också möjlighet att spara undan lite mer pengar inför framtiden. Genom att få mer arbetslivserfarenhet också ökar möjligheterna att få ännu bättre jobb med högre lön framöver.

Plugga utomlands

Drömmer du om att flytta utomlands?

Det finns många möjligheter och olika vägar för att flytta utomlands, oavsett om du vill plugga eller jobba. Och det finns många fördelar med att ha bott utomlands och få den erfarenheten av att behöva klara sig själv i ett helt nytt land. Dessutom får man lära sig ett nytt språk, vänja sig vid en ny kultur och lära känna många nya människor.

Handel och relationer med andra länder är något som vi alla tjänar på. Att ha erfarenhet av att ha bott och verkat utomlands brukar dessutom ses som meriterande i ens CV. Det är också bra för Sverige när svenskar bidrar till att skapa och upprätthålla internationella relationer – vem vet, kanske leder det i förlängningen till att svenska företag kan exportera och importera tjänster och varor, vilket bidrar till Sveriges ekonomi.

Här är några sajter där du hittar mer information om utlandsstudier:

Samhället

Hur fungerar samhällets ekonomi? Hur mycket skatt betalar du? Det och massa annat kan du läsa om här.

jobba

Att jobba är en stor del av ens liv. Försök därför att hitta ett jobb som du tycker är viktigt och som engagerar dig.

vuxenlivet

Plötsligt är du 18 år, och du får göra massa saker som du inte fick dagen innan. Vad innebär det att bli myndig?