Plugga
Hitta rätt i studiedjungeln
Du kanske redan vet vad du ska bli när du blir stor? Eller är du en sån som vill ta lite ledigt mellan gymnasiet och plugg? Kanske har du ingen aning än, eller kanske är du en sån som vill läsa nåt praktiskt? Oavsett så har du kommit rätt: Scrolla och bli inspirerad!
78%
0%
som har gått en YH-utbildning har fått jobb inom 6 månader efter avslutad utbildning
Källa: SCB (inträdet på arbetsmarknaden efter avslutad YH-utbildning 2019-2021)
Att börja plugga
Plugga vidare – hur funkar det?
Kunskap är alltid ovärderligt, oavsett vilken kunskap det handlar om. Utöver att utbildning kan leda till att du får jobb och en karriär, så utvecklas man även själv som person och breddar sina perspektiv ju mer man pluggar och lär sig.
Börja med att fundera på om du är intresserad av något speciellt ämne eller område. Kanske vet du till och med redan nu vilka yrken du skulle vilja jobba inom, och vad man behöver plugga för att bli just det?
Idag finns flera alternativ för studier efter gymnasiet: komvux, yrkesvux, yrkeshögskola, folkhögskola, högskola och universitet. Man kan välja att läsa enskilda kurser (vilket är ett bra sätt att testa på eller bredda sig), eller direkt välja att söka ett helt program.
Om du hade det tufft i skolan eller kanske inte fick de betyg som krävs för att kunna komma in på din drömutbildning, är det en bra idé att ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare och söka dig till komvux, där du kan läsa upp dina betyg och läsa in de kurser som du inte fått godkända betyg i. Yrkesvux och yrkeshögskola är bra alternativ för dig som vill plugga något som direkt leder till jobb, medan högskola och universitet är bra alternativ för dig som är redo att plugga vidare och vill läsa en akademisk utbildning.
Några jobbtitlar med högskoleutbildning
Systemanalytiker och IT-arkitekter
It-arkitekter ser till att it-systemen stödjer verksamheten och har helhetssyn på organisationens it-struktur.
Läs merMjukvaru- och systemutvecklare
Systemutvecklaren utvecklar nya eller delar av it-system. Viktiga egenskaper är att vara logisk, kreativ och kunna samarbeta bra med andra.
Läs merArbetsterapeuter
Arbetsterapeuten hjälper människor med nedsatt aktivitetsförmåga att klara sina dagliga aktiviteter.
Läs merSpecialistläkare
Läkare kan ha många specialiteter som att undersöka patienter, ställa diagnoser och göra behandlingsplaner.
Läs merBarnmorska
Barnmorskor hjälper kvinnor, blivande och nyblivna föräldrar, nyfödda barn och ungdomar. Arbetar ofta på barnmorskemottagningar, med förlossningsvård eller preventivmedelsrådgivning.
Läs merAkutsjuksköterska
Akutsjuksköterska tar snabba beslut vid omvårdnad av akuta och komplexa tillstånd.
Läs merTandläkare
Tandläkare förebygger, diagnostiserar och behandlar sjukdomar och skador i munhåla och käksystem.
Läs merYrkeslärare i gymnasieskolan
Yrkeslärare i gymnasieskolan kombinerar praktiskt yrkeskunnande med teori och pedagogiskt arbete.
Läs merFörskollärare
Förskollärare arbetar med yngre barns lärande och utveckling genom utforskande och lek.
Läs merPolis
Poliser skapar trygghet och ordning och minskar och bekämpar brottslighet.
Läs mer
Yrkesutbildning
Yrkesutbildningar är ett bra alternativ för dig som vill börja jobba och kunna få jobb direkt efter utbildningen. Yrkesutbildningar brukar nämligen vara utformade efter olika kompetenser och yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden, vilket gör att du snabbt kan komma ut i arbetslivet och bidra till att tillgodose ett behov av arbetskraft som finns i samhället - något som det kanske till och med finns brist på.
Yrkeshögskola
YH-utbildningar finns inom många olika branscher och du kan läsa både kurser och program. Praktik är en viktig del av utbildningen. Här hittar du mer information om olika YH-utbildningar: yrkeshogskolan.se
Komvux/yrkesvux
Här kan du läsa enstaka gymnasiekurser, yrkespaket eller gå en hel yrkesutbildning. Sök på din kommuns webbsida för att hitta information om vilka komvux-utbildningar som ges där du bor.
Arbetsmarknadsutbildning
Korta, yrkesinriktade utbildningar som ges av olika företag runt om i landet. Hos Arbetsförmedlingen kan du hitta olika utbildningar.
Folkhögskola
Det finns mer än 150 folkhögskolor i Sverige som ger kurser i allt ifrån att skriva poesi till att timra hus. Här kan du läsa om alla kurser som ges: folkhögskolan.nu
Exempel på jobb som kräver yrkesutbildning
Vårdadministratör
Vårdadministratörer arbetar med dokumentation inom sjukvården, till exempel patientjournaler
Läs merUndersköterska
Undersköterska som arbetar med personlig omvårdnad inom äldreomsorgen.
Läs merByggnadsplåtslagare
Byggnadsplåtslagare klär byggnaders tak med millimeterprecision.
Läs merTräarbetare
Träarbetare, eller snickare, är byggbranschens största yrkesgrupp med varierande uppgifter.
Läs merMålare
Målare behandlar och tapetserar miljöer med känsla för färg och form.
Läs merInstallations- och serviceelektriker
Installations- och serviceelektriker installerar och åtgärdar elektriska anläggningar i fastigheter.
Läs merPersonbilsmekaniker
Personbilsmekaniker utför digital felsökning, service och reparationer av personbilar och har kundkontakt.
Läs merMaskinförare inom lantbruk
Ett självständigt yrke för den som har intresse för både teknik och växtodling.
Läs mer
Den långa väntan på studiemedlet
Studiemedel är de pengar som du får varje månad under tiden du studerar på universitetet, yrkeshögskolan eller annan utbildning efter studenten, så länge du klarar av dina kurser. Det är en statlig myndighet som heter CSN (Centrala Studiestödsnämnden) som betalar ut studiemedlen, och som du själv måste ansöka till inför varje termin för att kunna få studiemedel.
Du kan få upp till 11 000 kronor varje månad i studiemedel från CSN, och det ska räcka till alla hushållskostnader och räkningar - hyran för bostaden, mat, kurslitteratur med mera. Det här är pengar som du ska använda för att kunna klara dig själv! Det kan vara en bra idé att göra en budget och att anstränga dig lite extra för att spara in på så mycket som möjligt, så att pengarna räcker till så mycket som möjligt och du slipper oroa dig för att gå back innan månaden är slut.
Har du möjlighet så är det en bra idé att försöka jobba extra under tiden du studerar, kanske vissa kvällar och helger. På så sätt kan du få mer pengar att leva på under studenttiden, men också möjlighet att spara undan lite mer pengar inför framtiden. Genom att få mer arbetslivserfarenhet också ökar möjligheterna att få ännu bättre jobb med högre lön framöver.
Plugga utomlands
Drömmer du om att flytta utomlands?
Det finns många möjligheter och olika vägar för att flytta utomlands, oavsett om du vill plugga eller jobba. Och det finns många fördelar med att ha bott utomlands och få den erfarenheten av att behöva klara sig själv i ett helt nytt land. Dessutom får man lära sig ett nytt språk, vänja sig vid en ny kultur och lära känna många nya människor.
Handel och relationer med andra länder är något som vi alla tjänar på. Att ha erfarenhet av att ha bott och verkat utomlands brukar dessutom ses som meriterande i ens CV. Det är också bra för Sverige när svenskar bidrar till att skapa och upprätthålla internationella relationer – vem vet, kanske leder det i förlängningen till att svenska företag kan exportera och importera tjänster och varor, vilket bidrar till Sveriges ekonomi.