Plugga

Du kanske redan vet vad du ska bli när du blir stor? Eller är du en sån som vill ta lite ledigt mellan gymnasiet och plugg? Kanske har du ingen aning än, eller kanske är du en sån som vill läsa nåt praktiskt? Oavsett så har du kommit rätt: Scrolla och bli inspirerad!

78%

0%

Av alla unga uppger att de anpassat sig efter arbetsmarknadens behov när de väljer utbildning enligt Ungdomsbarometern 2024

Att börja plugga

Plugga vidare – hur funkar det?

Kunskap är alltid ovärderligt, oavsett vilken kunskap det handlar om. Utöver att utbildning kan leda till att du får jobb och en karriär, så utvecklas man även själv som person och breddar sina perspektiv ju mer man pluggar och lär sig.

Börja med att fundera på om du är intresserad av något speciellt ämne eller område. Kanske vet du till och med redan nu vilka yrken du skulle vilja jobba inom, och vad man behöver plugga för att bli just det?

Idag finns flera alternativ för studier efter gymnasiet: komvux, yrkesvux, yrkeshögskola, folkhögskola, högskola och universitet. Man kan välja att läsa enskilda kurser (vilket är ett bra sätt att testa på eller bredda sig), eller direkt välja att söka ett helt program.

Yrkesvux och yrkeshögskola är bra alternativ för dig som vill plugga något som direkt leder till jobb, medan högskola och universitet är bra alternativ för dig som är redo att plugga vidare och vill läsa en akademisk utbildning.

Ibland kommer livet i vägen för dina mål och drömmar. Har du haft det tufft i skolan så kanske det känns omöjligt. Men ofta är det inte det. Även om hög frånvaro ställer till det så brukar det mesta gå att lösa. Och i så fall finns såklart komvux, där kan du läsa upp dina betyg och få godkänt.

Få det gjort med pomodorotekniken

Vi alla förhalar saker. På morgonen känns det enkelt att ta tag i dagen, men ju längre tiden går, desto svårare blir det. Till slut känns det som en stor, fet, surdegspadda som lägger sig på samvetet. Känner du igen dig? Kanske är pomodorotekniken någonting för dig. Det handlar trots allt oftast om att bara sätta igång.

  • Steg 1: Bestäm en läxa eller en uppgift som du ska göra. Skriv upp den, och dela upp den i punkter.

  • Steg 2: Ställ en timer på 25 minuter

  • Steg 3: Under hela tiden timern går, arbeta fokuserat på din lista. Titta inte upp eller avbryt i förtid utan kör på.

  • Steg 4: När timern ringer, avsluta arbetet. Bocka av de uppgifter du genomfört.

  • Steg 5: Ta en paus, en rast, och om du har uppgifter kvar. Gå tillbaka till steg 2 och fortsätt.

  • Steg 6: Efter fyra pass på 25 minuter, ta en längre rast. Har du hunnit klart med din uppgift kan du börja på en ny lista.

Pomodoro är italienska för tomat. Tekniken är döpt efter en vanlig timer i ett kök i form av en tomat. Om du inte har en timer i ditt kök så kan du ladda ner en app, det finns flera appar som bygger på den här tekniken.

Yrkesutbildning

Yrkesutbildningar är ett bra alternativ för dig som vill börja jobba och kunna få jobb direkt efter utbildningen. Yrkesutbildningar brukar nämligen vara utformade efter olika kompetenser och yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden, vilket gör att du snabbt kan komma ut i arbetslivet och bidra till att tillgodose ett behov av arbetskraft som finns i samhället - något som det kanske till och med finns brist på.

Yrkeshögskola

YH-utbildningar finns inom många olika branscher och du kan läsa både kurser och program. Praktik är en viktig del av utbildningen. Här hittar du mer information om olika YH-utbildningar: yrkeshogskolan.se

Komvux/yrkesvux

Här kan du läsa enstaka gymnasiekurser, yrkespaket eller gå en hel yrkesutbildning. Sök på din kommuns webbsida för att hitta information om vilka komvux-utbildningar som ges där du bor.

Arbetsmarknadsutbildning

Korta, yrkesinriktade utbildningar som ges av olika företag runt om i landet. Hos Arbetsförmedlingen kan du hitta olika utbildningar.

Folkhögskola

Det finns mer än 150 folkhögskolor i Sverige som ger kurser i allt ifrån att skriva poesi till att timra hus. Här kan du läsa om alla kurser som ges: folkhögskolan.nu

Den långa väntan på studiemedlet

Studiemedel är de pengar som du får varje månad under tiden du studerar på universitetet, yrkeshögskolan eller annan utbildning efter studenten, så länge du klarar av dina kurser. Det är en statlig myndighet som heter CSN (Centrala Studiestödsnämnden) som betalar ut studiemedlen, och som du själv måste ansöka till inför varje termin för att kunna få studiemedel.

Du kan få upp till 11 000 kronor varje månad i studiemedel från CSN, och det ska räcka till alla hushållskostnader och räkningar - hyran för bostaden, mat, kurslitteratur med mera. Det här är pengar som du ska använda för att kunna klara dig själv! Det kan vara en bra idé att göra en budget och att anstränga dig lite extra för att spara in på så mycket som möjligt, så att pengarna räcker till så mycket som möjligt och du slipper oroa dig för att gå back innan månaden är slut.

Har du möjlighet så är det en bra idé att försöka jobba extra under tiden du studerar, kanske vissa kvällar och helger. På så sätt kan du få mer pengar att leva på under studenttiden, men också möjlighet att spara undan lite mer pengar inför framtiden. Genom att få mer arbetslivserfarenhet också ökar möjligheterna att få ännu bättre jobb med högre lön framöver.

Plugga utomlands

Drömmer du om att flytta utomlands?

Det finns många möjligheter och olika vägar för att flytta utomlands, oavsett om du vill plugga eller jobba. Och det finns många fördelar med att ha bott utomlands och få den erfarenheten av att behöva klara sig själv i ett helt nytt land. Dessutom får man lära sig ett nytt språk, vänja sig vid en ny kultur och lära känna många nya människor.

Handel och relationer med andra länder är något som vi alla tjänar på. Att ha erfarenhet av att ha bott och verkat utomlands brukar dessutom ses som meriterande i ens CV. Det är också bra för Sverige när svenskar bidrar till att skapa och upprätthålla internationella relationer – vem vet, kanske leder det i förlängningen till att svenska företag kan exportera och importera tjänster och varor, vilket bidrar till Sveriges ekonomi.

Här är några sajter där du hittar mer information om utlandsstudier: