Klara sig själv

Tvätta, ta körkort, deklarera, laga mat… det är så mycket man ska klara av när man blir vuxen. Lugn! I det här avsnittet får du tips och checklistor som hjälper dig på vägen.

27%

0%

av alla unga vuxna identifierar sig själva som livsnjutare enligt Ungdomsbarometern 2024

Engagera dig i det du gör!

Det är lätt att bli stressad av allt ansvar som läggs på en när man blir vuxen. Hur ska du kunna veta vad som är rätt att göra? Oroa dig inte. Du kan ändå aldrig veta exakt vad som är rätt att göra. Det finns inget facit. Inget som är rätt för alla. Vi är ju olika.

Det enda som är garanterat fel är att inte göra något alls och låta det gå som det går.

Det samhällsekonomiska kretsloppet

För att samhället ska fungera behöver vi lita på andra människor och att följa de spelregler vi gemensamt kommit överens om.

Den privata sektorn består av företag vilka ofta drivs av entreprenörer som förverkligat sina idéer. Företag skapar nytta för samhället genom att erbjuda varor och tjänster som hushållen och den offentliga sektorn vill ha. Om det de erbjuder säljs så tjänar de pengar. Pengarna går till löner för de som arbetar på företaget men också genom skatter till den offentliga sektorn. Det som återstår efter att allt annat är betalt är det som kallas vinst.

Den offentliga sektorn innehåller allt från statlig till kommunal verksamhet som ansvarar för vår välfärd såsom skola, sjukvård och räddningstjänst. Den offentliga sektorn sätter även tydliga spelregler, exempelvis genom våra lagar. Den offentliga sektorn arbetar på så vis för att garantera en trygghet för den gemensamma välfärden.

Hushållen är vi människor som lever och arbetar i samhället. Vi tar del av den gemensamt betalade välfärden genom att använda studiestöd, sjukvård med mera.

Men pengar rör sig även in och ut från samhället. Av allt det som Sverige tillverkar så lämnar nästan hälften av alla varor och tjänster landet genom att säljas utomlands, vilket ger Sverige exportintäkter.

Mitt i allt finns också banker. Bankerna tar hand om hushållens och företagens pengar. För att vi ska ha möjlighet att satsa på våra idéer och till exempel starta företag behövs ofta pengar.

Så mycket skatt betalar du

Vi betalar skatt på olika sätt. Alla som jobbar måste betala en del av sin inkomst i skatt. Arbetsgivaren betalar också skatt för varje anställd. Förutom det betalar vi moms och andra skatter på det vi köper.

Kommunalskatt varierar mellan olika kommuner, från 29 kronor till 35 kronor per hundralapp beroende på var du bor. I genomsnitt är den 32 kronor per hundralapp.

Statlig skatt betalar de som tjänar över 51 200 kronor i månaden. Den är 20 procent på allt över den summan.

Arbetsgivaravgift är en skatt som arbetsgivaren betalar till staten i samband med din lön. Den uppgår till 31 procent. Oftast ser du inte denna avgift på ditt lönebesked utan den hanteras innan du får din lönespecifikation.

Moms är en skatt på konsumption. Momsens standardnivå är 25 procent men vissa varor har lägre moms, 12 respektive 6 procent.

Punktskatter finns på vissa produkter som politikerna tycker vi ska konsumera mindre av, till exempel alkohol och tobak. Punktskatter används även på produkter som kan vara skadliga för miljön, till exempel bensin.

Vill du räkna ut din skatt kan du gå in på Ekonomifaktas skatteuträknare, där går det också att läsa mer om skatterna och vad de går till.

Bra mat att ha hemma

Vilken mat du vill ha hemma beror såklart på dig. Vad gillar du att äta? Att ha bunkrat upp i kyl och skafferi gör det lättare att laga mat snabbt och minskar risken för att du beställer hem mat i onödan. Här är några tips om hur du fyller kylen för första gången.

  • Pasta, ris, linser och matvete. Bra basvaror som blir en hel måltid med lite sås till.

  • Havregryn. Gröt funkar lika bra som lunch eller middag som till frukost.

  • Ägg, ost och yoghurt håller länge i kylen.

  • Lök, kål och rotfrukter är billig och bra mat.

  • Konserver är alltid bra att ha hemma i reserv, till exempel tomatsås på burk eller soppa.

  • Knäckebröd håller länge.

Tvättråd

När man flyttar hemifrån blir man också ansvarig för att ta hand om sitt hushåll och göra alla hushållssysslor. Kanske har du redan fått hjälpa till mycket hemma hos dina föräldrar och är van, eller så är detta helt nya saker som du behöver lära dig.

En sådan sak som man behöver göra regelbundet hemma är att tvätta. Om du bor i ett lägenhetshus utan tvättmaskin och torktumlare i lägenheten, kan det finnas en gemensam tvättstuga som man behöver boka först.

Här kommer några generella instruktioner och tvättråd att ha med dig!

  • Se över vad som måste tvättas, för en del plagg kan det räcka med en vädring.

  • Sortera tvätten efter färgerna i olika högar. Separera på vitt och kulör.

  • Sortera sedan högarna efter den temperaturgrad som det ska tvättas i. Följ anvisningar som finns innanför klädesplagg eller lakan. Det kan till exempel vara 30 grader, 40 grader eller 60 grader.

  • Fyll tvättmaskinen, men inte så att den blir proppfull. På sätt sparar du både energi och pengar!

All tvätt kan inte torktumlas, så titta på tvättanvisningarna och se vad som är möjligt. Annars går det minst lika bra att hängtorka tvätten.

Må bra

När du fyller 18 så blir du myndig, och får bestämma över ditt eget liv. Du får bestämma allt ifrån vad du ska plugga eller jobba med, var du ska bo, vilka du umgås med och vad du ska äta och när du ska sova.

Det innebär mycket ansvar, men också stor frihet! För även om du nu har möjlighet att göra precis som du själv vill och får bestämma över ditt liv, så är det viktigt att också tänka på hur du själv mår och vad du kan göra för dig själv för att också må bra i längden. Att fatta ansvarsfulla beslut vad gäller din hälsa och livsstil, för att må bra och leva bra.

Så söker du vård

Du kan vända dig till flera platser när du är i behov av vård. Skolhälsovården, vårdcentralen, vuxenpsykiatrin, unga vuxnamottagningar, ungdomsmottagningen eller till 1177. Ibland kan det kännas svårt att hamna rätt, särskilt om dina problem inte upplevs som akut. Därför kan det vara bra att börja med det ställe det känns lättast att kontakta. Sedan kan de inom vården hjälpa dig att hamna rätt.

Glöm inte, vid akut fara så ringer du 112.